Yemek istisnası hangi durumlarda uygulanır?
Gelir Vergisi Kanununun 23. maddesinin 8. bendine göre işverenin işyerinde ya da işyerinin müştemilatında çalışanlarına bedelsiz yemek vermesi, tutarına bakılmaksızın gelir vergisinden istisnadır. Yemekhanesi olmayan işyerlerinde yemek kartı, kupon ya da anlaşmalı restoranlar aracılığıyla sağlanan yemek bedelinde ise istisna günlük bir tutarla sınırlıdır.
2023'ten itibaren yemek bedelinin çalışana nakit olarak ödenmesi halinde de aynı günlük tutara kadar gelir vergisi istisnası uygulanmaktadır. Günlük istisna tutarı her yıl Gelir Vergisi Genel Tebliği ile ilan edilir; güncel değer için bordro parametreleri sayfasına bakabilirsiniz.
- İşyerinde ya da müştemilatında verilen yemek: tutar sınırı olmadan istisna
- Yemek kartı ve kupon: çalışılan gün başına günlük tutara kadar istisna
- Nakit yemek bedeli: çalışılan gün başına günlük tutara kadar istisna
- Günlük tutarı aşan kısım: ücret sayılır ve vergilendirilir
Çalışılan gün kuralı nasıl uygulanır?
Günlük istisna yalnız fiilen çalışılan günler için uygulanır. Hafta tatili, resmi tatil, yıllık izin, rapor ve ücretsiz izin günleri için verilen yemek bedeli istisnadan yararlanamaz. Örneğin ayda 22 gün çalışan bir kişi için istisna 22 gün üzerinden hesaplanır; işveren 30 gün üzerinden yükleme yaparsa fark ücret sayılır.
Kısmi aylarda ve kıstelyevm hesabında da istisna çalışılan gün sayısına göre orantılanmalıdır. Puantaj verisinin bordroya doğru aktarılması, yemek istisnasının doğru uygulanmasının ön koşuludur.
SGK tarafında yemek yardımı nasıl değerlendirilir?
SGK tarafındaki kural 5510 sayılı Kanunun 80. maddesindedir. İşverenin işyerinde veya müştemilatında verdiği yemeğin bedeli prime esas kazanca dahil edilmez. İşyerinde yemek verilmeyen durumlarda yemek kartı, kupon ya da nakit olarak sağlanan yemek bedelinin, çalışılan her gün için kanunda belirlenen günlük tutara kadar olan kısmı prime tabi değildir; aşan kısım prime esas kazanca eklenir.
7577 sayılı Kanunla 17 Nisan 2026'dan itibaren SGK tarafındaki günlük tutar gelir vergisi istisnasıyla aynı düzeye getirilmiş, uygulama SGK'nın 2026/12 sayılı Genelgesiyle açıklanmıştır. SGK tutarı sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılır; gelir vergisi tutarı ise ayrıca belirlendiğinden iki tutar her yıl ayrı kontrol edilmeli ve vergi ile SGK matrahları ayrı hesaplanmalıdır. Güncel değerler için bordro parametreleri sayfasına bakabilirsiniz.
Bordroya nasıl yansıtılır?
Yemek kartı yüklemesi bordroda ayrı bir ödeme kalemi olarak tanımlanır. İstisna sınırına kadar olan kısım vergi matrahına eklenmez; aşan kısım brüt ücrete eklenir ve gelir vergisi matrahına girer. Yemek kartı ayni bir yardım olduğundan, brüte eklenen aşan kısım için vergi hesaplandıktan sonra aynı tutar net ödemeden düşülür.
Düzenli verilen yemek yardımı giydirilmiş ücrete eklenir ve kıdem tazminatı hesabına girer. Yemek kartı firmasına ödenen KDV'nin indirimi ve faturalandırma ise muhasebe tarafında ayrıca takip edilmelidir. Diğer yan haklarla karşılaştırma için yan haklar sayfasına bakabilirsiniz.
Yemek istisnası (yemek kartı) hakkında sık sorulan sorular
Yemek kartı vergiye tabi mi?
Çalışılan gün başına günlük istisna tutarına kadar olan kısmı gelir vergisinden istisnadır. Aşan kısım ücret sayılır ve vergilendirilir.
Nakit yemek parası vergiden istisna mı?
2023'ten itibaren nakit ödenen yemek bedeli de çalışılan günler için günlük istisna tutarına kadar gelir vergisinden istisnadır. SGK tarafında da 5510 sayılı Kanunda belirlenen günlük tutara kadar olan kısım prime tabi değildir.
İzinli günler için yemek kartı yüklenirse ne olur?
İstisna yalnız çalışılan günler için geçerlidir. İzin, rapor ve tatil günleri için yapılan yüklemeler ücret sayılır ve vergilendirilir.
Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır ve 2026 mevzuatına göre hazırlanmıştır; somut durumunuz için bir uzmana danışın. Yıllık değişen tutarların tamamı bordro parametreleri sayfasında.